WBSET GEOGRAPHY SOLVED PAPER PART 2 (51-100) WITH OFFICIAL ANSWER KEY

In this blog article you will find questions (51-100) from Geography subject which was conducted 9 jan 2022, so here along with questions, you will get answers also. So read carefully all the questions and below the post you will get previous 50 questions from 1-50.

WBSET GEOGRAPHY SOLVED PAPER PART 2 (51-100) WITH OFFICIAL ANSWER KEY



51. The relationship among power structure, the environment and economic inequalities is termed as:

(A) Political Ecology

(B) Gerrymandering

(C) Equality opportunity

(D) Authoritative biopower

 

Answer : A

 

52. Which one of the following landforms is not associated with wind erosion?

(A) Zeugen

(B) Yardang

(C) Mesa

(D) Seif

 

Answer : D

 

 

53. Potential density of seawater is primarily dependent on:

(A) Salinity and Temperature

(B) Depth of water

(C) Mixing of warm and cold currents at a given locality

(D) Pressure of air and water columns

 

Answer : A

 

 

54. ‘Doppler Radar’ is used for the purpose of:

(A) Extended range weather forecasting

(B) Medium range weather forecasting

(C) Long range weather forecasting

(D) Nowcasting

 

Answer : D

 

55. Shape and spread of statistical data under univariate analysis is better judged through:

(A) Central Tendency

(B) Deviation Measures

(C) Hypothesis Testing

(D) Skewness and Kurtosis

 

Answer : D

 

 

56. As per Kuhn’s model of disciplinary development, the first ‘Paradigm Phase’ is immediately preceded by which phase?

(A) Pre-paradigm

(B) Crisis

(C) Professionalisation

(D) Revolution

 

Answer : C

  

 

57. Assertion (A): Humboldt rejected the idiographic paradigm in favour of establishing the unity of nature.

Reason (R): Humboldt considered regions merely as tools to study the unity of diversity and unity of nature at a convenient scale.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

 

Answer: A

 

58. According to Visaria and Visaria (1996):

Assertion (A): India will face severe crisis of water during 2050.

Reason (R): The crisis may easily be managed with the judicious use of water in agricultural and industrial field.

(A) (A) is true but (R) is not the proper reasoning of (A)

(B) (A) is true and (R) is the proper reasoning of (A)

(C) (A) is conditionally true and (R) is the most effective reasoning to the problem of (A)

(D) Both (A) and (R) is false

 

Answer : C

 

59. Given below are an Assertion (A) and a Reason (R). Find out the correct answer from the given codes:

Assertion (A): Urban agglomerations and million plus cities in India are growing very rapidly.

Reason (R): Small and satellite towns are not developed in a planned way to reduce the growth of the big cities.

(A) (A) is true but (R) is not correct.

(B) Both (R) and (A) are true but (R) is not the only cause of (A).

(C) (R) is true but (A) is not correct.

(D) Both (R) and (A) are true and (R) is the correct explanation for (A).

 

Answer : B

 

60. Which of the following group of rivers originates from the mountains of Himachal Pradesh?

(A) Beas, Ravi, and Chenab

(B) Ravi, Chenab, and Jhelum

(C) Satluj, Beas, and Ravi

(D) Chenab, Beas, and Jhelum

Answer : A

 

61. Formation of potholes in river beds is an example of:

(A) Hydration

(B) Erosion

(C) Plucking

(D) Corrasion

Answer : D

 

62. Which one of the following is suitable in understanding crop specialization as well as crop diversity?

(A) Crop Combination

(B) Cropping Intensity

(C) Cropping Efficiency

(D) Crop Yield

Answer : A

 

63. If the basic-non-basic ratio is equal to 1 (one) in an urban unit, it indicates:

(A) Recession of economy

(B) Growth of economy

(C) Stagnation of economy

(D) High growth of economy

 

Answer : C

 

64. The flow analysis and gravitational analysis are two well-known methods for delineation of:

(A) Formal Region

(B) both Formal and Functional Region

(C) Functional Region

(D) Social Region

 

Answer : C

 

65. Identify the correct statement with reference to the first phase of globalisation in the Nineteenth Century:

(A) London was the global, hegemonic centre of political-economic power.

(B) Wall Street dominated the economic areas.

(C) Washington DC was the centre of political power.

(D) There was an intricate connection between the eastern economies.

Answer : A

 

66. Match the following:

List-I

(a) Krishna

(b) Satluj

(c) Mahanadi

(d) Bhagirathi

 

List-II

(i) Nagarjun Sagar

(ii) Tehri

(iii) Bhakhara Nagal

(iv) Hirakud

 

Codes:

            (a)        (b)       (c)        (d)

(A)       i           iii         iv         ii

(B)       i           ii          iii         iv

(C)       ii          iii         i           iv

(D)       i           iii         ii          iv

Answer : A

 

 

67. The origin of the conceptual interplay between “place-work-folk”, a key concept in social geography is found in the works of:

(A) Vidal de la Blache.

(B) Redfield and Singer

(C) Friedrich Ratzel.

(D) Frederic le Play

 

Answer : D

 

68. In his theory of Social Ecology, Kropotkin developed the idea of social interaction within the social groups under the principle of:

(A) Exploitation

(B) Competetion

(C) Dominance

(D) Mutual aid

Answer : D

 

69. Population potential of an area as an extension of social physics is propounded by:

(A) R. J. Chorley

(B) T. Hägerstrand

(C) B. Berry

(D) J. Q. Stewart

Answer : D

 

70. Match the industries in column-1 with their location in column-II and mark the correct answer.

Column-I

(a) Cotton textile

(b) Woollen textile

(c) Jute textile

(d) Silk textile

 

 

Column-II

(i) Dhariwal

(ii) Rishra

(iii) Coimbatore

(iv) Mysore

 

Codes:

            (a)        (b)       (c)        (d)

(A)       i           iii         iv         ii

(B)       ii          i           iii         iv

(C)       iv         ii          i           iii

(D)       iii         i           ii          iv

 

Answer : D

 

71. Who among the following proposed the multiple nuclei model of city growth?

(A) Harris and Ullmann

(B) Homer Hoyt

(C) E.W. Burgees

(D) Von Thünen

 

Answer : A

 

72. In the Weberian Theory of industrial location, the term ‘agglomeration’ is best described by:

(A) concentration of people

(B) clustering of labour and raw materials

(C) clustering of productive activities and people for mutual advantage

(D) aggregation of market forces

 

Answer : C

 

73. The Great Andaman group of islands in the north is separated from the Nicobar group in the south by the:

(A) Five Degree Channel

(B) Eight Degree Channel

(C) Twelve Degree Channel

(D) Ten Degree Channel

Answer : D

 

74. The cultural logic of late capitalism is often used to explain the nature of:

(A) Humanistic Geography

(B) Modernism

(C) Postmodernism

(D) Cultural Turn

 Answer : C

 

75. The Beaufort scale is related to:

(A) Velocity of Winds

(B) Temperatur

(C) Humidity

(D) Rainfall

Answer : A

 

76. One needs to find out how much area is eroded or accreted in an administrative unit by a river using bankline polygons of different years in GIS. The procedure one would follow is called:

(A) Comparison analysis

(B) Overlay analysis

(C) Layer-level analysis

(D) Kriging analysis

 

Answer : B

 

77. Assertion (A): Coasts tend to become sandy to muddy as tidal range changes from micro to macro.

Reason (R): In tropical coasts, mangrove vegetation is conducive of deposition of fine sediments.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation.

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer : B

 

 

78. Higher elevation of the mid oceanic ridge relative to the flanking sea-floor is best explained by:

(A) Pratt’s theory of isostasy

(B) Airy’s theory of isostasy

(C) Positive gravity anomaly

(D) Negative gravity anomaly

 

Answer : A

 

79. Among the planation surfaces, the deep weathering process is best linked to:

(A) Peneplains

(B) Pediplains

(C) Panplains

(D) Etchplains

 

ANS : D

 

80. Which of the following regions was proposed by John Friedman to explain the Core Periphery Model?

(A) Core Region and Upward Transition Region

(B) Downward Transition Region

(C) Resource Frontier Region

(D) It includes (A), (B) and (C)

 

Answer : D

 

81. Which among the following DEMs is available free from the Internet and is contributed by India?

(A) CartoDEM

(B) SRTM DEM

(C) ALOS DEM

(D) ASTER DEM

 

Answer : A

 

82. In which of the following weather conditions does the negative lapse rate of temperature operate?

(A) Adiabatic change in temperature

(B) Adiabatic inversion of temperature

(C) Surface inversion of temperature

(D) Isothermal change of temperature

 

Answer: C

 

83. Although, hydroelectric power has led to economic progress around the world, it has created serious ecologic problems.

Which one of the following statements is not correct?

(A) To produce hydroelectric power, large areas of forest and agricultural lands are submerged.

(B) The silting of the reservoirs reduces the life of the hydroelectric power installations.

(C) The resettlement of displaced persons is generally not a serious issue as there are many options.

(D) The use of rivers for navigation and fisheries becomes difficult once the water is dammed to generate electricity.

 

 Answer : C

 

84. Which of the following is a marginal sea, in true sense, in the Indian Ocean?

(A) Red Sea

(B) Arabian Sea

(C) Bay of Bengal

(D) Andaman Sea

 

Answer : A

 

85. ‘Ethnoburb’ is used to refer to residential patterns of Asian migrants to the cities of:

(A) Canada, New Zealand, UK and USA

(B) Australia, Canada, New Zealand and UK

(C) Australia, Canada, New Zealand and USA

(D) Australia, New Zealand, South Africa and USA

 Answer : C

86. Which among the following features is a product of volcanic eruption?

(A) Lapilli

(B) Lapiés

(C) Laccolith

(D) Ladang

Answer : A

 

87. Dendrochronology is useful to study the paleo climatic trends of which of the following epochs?

(A) Miocene

(B) Pliocene

(C) Pleistocene

(D) Holocene

Answer : D

 

88. Which of the following can be considered as a direct impact of global warming?

(A) Increase in Green House Gases

(B) Coastal Erosion

(C) Coral Bleaching

(D) Volcanic Eruption

Answer : C

 

89. UNCLOS stands for:

(A) United Nations Climate Law over Sea

(B) United Nations Convention on Law and Order of Sea

(C) United Nations Convention on the Law of the Sea

(D) United Nations Convention on the Land over the Sea

Answer : C

 

90. The following two lists state the temperature conditions and associated vegetation classes. Match the two lists.

List-I

(Temperature)

(a) Megatherms

(b) Mesotherms

(c) Microtherms

(d) Hekistotherms

 

List-II

(Vegetation Types)

(i) Tropical Deciduous

(ii) Tropical Rainforest

(iii) Alpine

(iv) Mixed coniferous

 

Codes:

            (a)        (b)       (c)        (d)

(A)       i           ii          iii         iv

(B)       ii          iv         i           iii

(C)       ii          i           iv         iii

(D)       iv         ii          iii         i

 

Answer : C

 

91. Consider the following statements

Blocking anticyclone is associated with: –

(1) Occurrence in both winter and months in NW Europe

(2) Prolonged cold dry season in Western Europe

(3) Frequent depressions with exceptionally fine weather in summer

Which of the statements are correct?

(A) 1 and 2

(B) 1 and 3

(C) 2 and 3

(D) 1, 2 and 3

Answer : D

 

92. Assertion (A): In arid and semi-arid region sheet flood is an important land forming processes. Arid and semi-arid region

Reason (R): experience high intensity short duration rainfall.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer : A

 

93. Which one of the following is the real characteristics of exurb?

(A) A low density, low population based settlement at suburbs

(B) A low density, low population based settlement beyond the suburbs

(C) A high density, low population based settlement at the outer core of urban unit

(D) A high density, high population based settlement beyond suburbs

Answer : B

 

94. Which of the following pairs is incorrectly matched?

(A) Tangsa: Tripura

(B) Adi : Arunachal Pradesh

(C) Meena: Rajasthan

(D) Munda: Jharkhand

 

Answer : A

 

95. In oceans, the Rule of Constant Proportions relates to:

(A) Benthic biota

(B) Tidal propagation in enclosed bays

(C) Salinity

(D) Oxygen isotope ratio

Answer : C

 

 

96. In order of decreasing area of EEZS, which one of the following sequences is correct?

(A) USA, France, Russia, Australia

(B) France, USA. Australia, Russia

(C) Russia, Australia, USA, France

(D) USA, Australia, Russia, France

 

Answer : B

 

97. Maximum crop diversity is conventionally found in which of the following regions?

(A) Hilly Area

(B) Plain Area

(C) Plateau Area

(D) Peri-urban Area

Answer : D

 

 

98. The temperature characteristics at a warm occluded front can be described as:

(A) The air behind the cold front is colder than the cool air it is overtaking.

(B) The air in front of the cold front is warmer than the cool air overtaking it.

(C) The air behind the cold front is warmer than the cool air it is overtaking.

(D) The air in front of the cold front is cooler than the cold air overtaking it.

 

Answer : C

 

99. At 25 °C air is saturated with 20 g of water vapour per kg of air. If the air contains 15 g of water vapour per kg at the same temperature the relative humidity is:

(A) 15%

(B) 30%

(C) 60%

(D) 75%

Answer : D

 

100. Who proposed the term ‘Tricontinentalism’ in relation to Post-colonialism?

(A) Edward Said

(B) Homi Bhabha

(C) Gayatri Chakravorty.

(D) Robert Young

 

Answer : D

 

Part 1 (1-50) WBSET QUESTIONS PAPER AND ANSWERS

Leave a Comment

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock